В Украйна се води война, спасявайки се от нея около 88 хиляди украинци се озоваха в гостоприемната България. Значителната част от тези хора са загубили домовете си, роднини и близки, работа, комфортен бит и обичаен начин на живот, здраве, чувство за сигурност и стабилност.

За повечето от тези хора състоянието на стрес и тревожност е станало постоянно. Много от тях имат посттравматично стресово разстройство (ПТСР). За съжаление има дори случаи на опити за самоубийство. Това им пречи да намерят в себе си сили да продължат напред, да вземат решения, да излязат от състоянието на жертва, да се социализират и адаптират в България, да търсят работа тук и да градят живота си.

Също така, заедно със своите родители, като преселници, в България дойдоха и деца, включително и такива със специални нужди (т.нар. „слънчеви деца“), които имат голяма нужда от подкрепа, помощ за адаптиране в чужда държава, към чужд език и училище, тъй като са далеч от дома си и от обичайната среда.

На украинските преселници помагат също и руско-украинско езични доброволци от различни обществени организации, кризисни центрове в Бургаска област (доброволческия център в Поморие - 7 души, доброволци от обществената организация "Украински дом" - 8 души, кризисните центрове в Бургас - 4 души ). Тези хора са изправени пред голям брой украинци, които са преживели психологическа травма поради войната, те им предоставят емоционална, информационна, психологическа подкрепа. Те също изпитват синдрома на „изгарянето“ на работата. Затова, за да помагат ефективно на преселниците, те също се нуждаят от подкрепа и възстановяване на ресурса, уменията за справяне с негативните емоции и уменията за ненасилствената комуникация.

 Затова психологическата подкрепа и развитие са много важни за всички тези хора.

Нашата идея/мисия е:

Нашата организация "Отворена България" с подкрепата на обществената организация от Украйна "Агенция за медиацията и диалога на Черновицка област" предлага на украинските преселници (възрастни, деца) и доброволци да провеждат групи за подкрепа, развитие и творчество, които ще им позволят:

- да споделят своите истории и преживявания;

- да бъдат и да общуват в украинската общност;

- да придобият опит в преодоляването на кризисните ситуации, свързани с войната в Украйна;

- да получат подкрепа;

- да намерят своите опорни точки;

- да възстановят ресурсите;

- с помощта на арт-практики да стабилизират емоционалното си състояние;

- да развият творческия си потенциал;

- да придобият  нови творчески умения;

- да намерят отговори на актуалните въпроси, които пречат на продължаването напред;

- да се научат да живеят в настоящите условия;

- да повишат живото-устойчивостта си;

- да поработят с темата за адаптацията и миграцията;

- да подобрят качеството на живота си.

Какво направихме:

  • Проведохме проучване сред частта от украинските преселници, живеещи в Бургаска област, което показа актуалността и важността на психологическата подкрепа за тях от украинските специалисти.

 

  • Също така за Деня на независимостта на Украйна от 20 до 26 август проведохме няколко безплатни мероприятия - групи за подкрепа с участието на украински психолог, арт-терапевт за украинските преселници и доброволци от кризисните/доброволческите центрове в Бургаска област (Бургас, Поморие, Слънчев бряг), които обхванаха общо 38 души, включително деца. Тези срещи показаха нуждата на участниците от по-нататъшното провеждане на подобни мероприятия, нуждата на украинците от подкрепа, стабилизиране на емоционалното състояние, създаване на ресурсното състояние, саморазвитие. Всички участници писаха високата оценка на тези срещи.

 

  • Създадохме група във Viber, канал в Telegram и чат в Telegram за комуникация с членовете на групата за поддръжка, известяване за събития и обратната връзка.

 

4) Ние продължаваме да провеждаме безплатни майсторски класове за преселниците от Украйна в Бургаска област.

Нашата цел е да помогнем на украинските преселници (възрастни и деца), доброволците в Бургаска област, да се справят със стреса от войната, да подобрят емоционалното и психологическото им състояние, да им помогнем да излязат от състоянието на жертвата, да им помогнем да се адаптират и да се интегрират в България.

Каним Ви да се присъедините към нашия екип лично или да предоставите всякаква финансова, организационна помощ за провеждането на подобни събития в подкрепа на украинци, които са били принудени да се преместят в България.

Ще бъдем благодарни за всеки ваш принос!

СМИ о Болгарии

Мировые новости и события

Региональные новости

Новости по темам

Помощь украинцам в Болгарии

Организация «Открытая Болгария»